CARA MENGAWAL PENYAKIT ASMA

CARA MENGAWAL PENYAKIT ASMA SUPAYA TAK SELALU DISERANG SESAK NAFAS


Dek kerana dah terlalu kerap diserang asma, ibu telah mengenalpasti beberapa cara untuk mencegah penyakit asma dari terus menyerang Hanif.


Antaranya ialah:

Cara mengawal penyakit asma supaya tak selalu diserang sesak nafas

1. Hindari Makanan Penyebab Asma

Hanif ni seorang anak yang tidak memilih makanan. Apa je yang ibu sediakan, akan dimakannya. Ada kalanya di akan cakap...

Hanif : Sedaplah ibu masak hari ni.....
            Terima kasih ibu......๐Ÿ˜
            Esok masak macam ni lagi tau ibu....


adakalanya ada juga dia komen (ni bila ibu penat sangat & masak yang simple-simple aje)

Hanif : Ibu masak ni jer?
            Boleh lah bu......๐Ÿ˜…
            Ibu masak kuah apa hari ni?....

Ada beberapa makanan yang bila Hanif makan jer, mulalah batuk-batuk, gatal-gatal pun muncul di badan dan bersin-bersin di waktu pagi. Hidung pun mula berair. Kesian Hanif๐Ÿ˜ข
Antara makanan yang memberikan kesan kepada Hanif ialah:

2. Jangan Makan Ubat Sembarangan

Hanif tak boleh ambil sebarangan ubat apabila serangan asma terjadi. Biasanya ibu akan bawa Hanif ke klinik untuk dapatkan ubat melalui nebulizer. 

3. Hindari Haiwan Peliharaan

Dah macam-macam haiwan Hanif bela. Pening juga nak melayan hobi Hanif ni. Kalau takde kesan pada dia bolehlah layan. Ni.....hmm.....Mula-mula dulu Hanif bela ikan, lepas tu kura-kura, lepas tu kucing pula, kucing melarikan diri....dibelanya arnab pula...ditatangnya bagai bayi๐Ÿ˜‡. 

Tak diberi izin...merajuk...nak jadi cerita, dah masuk 2 minggu arnab Hanif Blackie menghilangkan diri. (Ahhh.....Alhamdulillah...boleh bernafas lega seketika kerana risaukan kesihatan Hanif). Yang sedihnya setiap kali balik mesti dipandangnya rumah arnab tu.๐Ÿ˜ญ

4. Kebersihan Tempat Kediaman 

Rumah perlulah sentiasa bersih terutamanya tempat tidur. Cadar, kain selimut & sarung bantal perlulah selalu di tukar. Lagi bagus, tilam perlulah selalu dijemur.

5.Suplemen

Sehingga hari ini, Hanif masih mengamalkan suplemen Shaklee Vita-Lea For Children, Sustained Release Vita-C Plus, Omega Guard dan Nutriferon.


Cara mengawal penyakit asma supaya tak selalu diserang sesak nafas
Perbezaan salur pernafasan antara pesakit asma(kanan)  & orang yang normal (kiri)


Dah tahu cara mencegah penyakit asma? Bolehlah cuba suplemen Shaklee yang Hanif dah makan. Sebarang pertanyaan bolehlah WasAp ibu seperti nombor tertera di bawah yer.


Cara mengawal penyakit asma supaya tak selalu diserang sesak nafasLabel: